پارچه ها با تنوع بسیار زیادی تولید می شوند و هر کدام از آن ها برای فضا و فصل خاصی مناسب هستند. مانند پارچه کشمیر که یکی از پارچه های محبوب زمستانه است، پارچه اکریلیک هم یکی از پارچه های بسیار زیبا و پرطرفدار است و بافتی شبیه به پارچه های پشمی دارد و مناسب فصل زمستان است. این پارچه ها فواید و ویژگی های منحصر به فرد و جذابی دارند که ما در این مطلب تصمیم داریم شما را با تمام ویژگی های این پارچه و کاربرد آن آشنا کنیم. اگر نمی دانید پارچه اکریلیک چیست و چه کاربردی دارد، تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
پارچه اکریلیک چیست؟
پارچه اکریلیک یکی از انواع پارچه ها است که با استفاده از الیاف اکریلیک ساخته می شود. اولین بار درگذشته های دور شرکت دوپون این پارچه را تولید کرد اما خیلی مورد استقبال مردم قرار نگرفت، به همین دلیل تولید آن متوقف شد. اما سال ها طول کشید تا مردم استفاده از این پارچه را یاد گرفتند و متوجه شدند که این پارچه چه کاربرد متنوعی دارد.
این پارچه بر پایه سوخت فسیلی ساخته می شود. به این معنا که الیاف آن از ترکیبات نفتی و یا زغال سنگی به وجود می آید. پلیمر این پارچه ترکیبی از پلی اکریلونیتریل است که با آب ترکیب می شود و با استفاده از فرآیند پلیمریزاسیون رادیکالی، ماده ای ژله ای به نام فیبر اکریلیک به دست می آید. بعد از آن این الیاف کشیده و خرد شده و تبدیل به پارچه اکریلیک می شود.
این پارچه چون جنس بسیار نرم و لطیف و حالت ضخیم و پشمی دارد، بیشتر برای لباس های زمستانه مانند ژاکت، دستکش، بوت، چکمه و لباس های ورزشی به کار می رود. اگر می خواهید یک پارچه اکرلیک با کیفیت خریداری کنید باید دقت داشته باشید که 85 درصد آن اکریلونیتریل باشد. با توجه به ترکیبات اکریلونیتریل، این پارچه ها ویژگی های کاملا متفاوتی خواهند داشت.
انواع پارچه اکریلیک
حال که متوجه شدیم پارچه اکریلیک چیست بهتر است انواع این پارچه ها را هم بشناسیم که همان طور که پیش تر اشاره کردیم، این پارچه ها با توجه به ترکیبات اکریلونیتریل ویژگی های متفاوتی دارند.
- اکریلیک معمولی: این نوع پارچه دارای 85 درصد ترکیبات اکریلونیتریل است.
- لاستریل: در تولید این نوع پارچه از ترکیب اکریلونیتریل با دی ان استفاده می کنند. این پارچه ها بیشتر در مواقعی است که به کشسانی پارچه نیاز داشته باشید به کار می آیند.
- نیتریل: برای تولید این نوع از پارچه ها بیشتر از ماده وینیلیدین دی نیتریل استفاده می شود. نیتریل ماده ای است که رنگ پذیری سختی دارد به همین دلیل از پارچه ها استقبال زیادی نمی شود و معمولا کارخانه ها هم از این پارچه زیاد تولید نمی کنند.
مزایا و معایب پارچه های اکریلیک
هر پارچه ای با هر نوع جنس و الیافی دارای مزایا و معایبی است که البته پارچه های اکریلیک نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در این قسمت در مورد مزایا و معایب این پارچه بیشتر صحبت می کنیم.
مزایای پارچه اکریلیک
این پارچه ها یکی از بهترین پارچه ها برای جایگزین کردن پارچه های پشمی هستند. از آن جایی که پارچه های پشمی دارای پرز هستند ممکن است استفاده و پوشیدن لباس های پشمی برای افراد آزاردهنده باشد. این در حالی است که پارچه های اکریلیک بسیار نرم و لطیف هستند و باعث ایجاد ناراحتی و حساسیت در پوست افراد نمی شود.
در همان سال های اولیه تولید این پارچه ها بعضی از افراد تصور می کردند به دلیل مصنوعی بودن الیاف، این پارچه ها، ممکن است برای پوست حساسیت ایجاد کند و این پارچه ارزش زیادی نداشته باشد. اما امروزه چون این پارچه ها با دستگاه های مکانیزه تولید می شود و پیشرفت زیادی در فرایند تولید آن ها به وجود آمده، پارچه های اکریلیک بسیار محبوب تر از سایر پارچه های ضخیم شده اند.
این پارچه ها بسیار گرم و نرم و راحت هستند و به هیچ عنوان تغییر رنگ نمی دهند و در برابر چروک شدن مقاوم هستند و اگر دچار لک شوند، به راحتی تمیز می شوند. از آن جایی که این پارچه ها ضخیم هستند و الیاف بسیار با کیفیتی دارند، علاوه بر دوخت لباس از آن به عنوان سایبان بالکن، پارکینگ، مغازه و چتر و غیره هم استفاده می شود.
معایب پارچه های اکریلیک
همان طور که گفتیم همه پارچه ها دارای معایبی هم دارند. زمانی که گفتیم پارچه اکریلیک چیست به این موضوع اشاره کردیم که این پارچه از الیاف مصنوعی ساخته شده است. به همین دلیل ممکن است برای محیط زیست خطرناک باشند. چون مواد این پارچه تجزیه پذیر نیستند و صدماتی به محیط زیست از این نظر وارد می کنند. در واقع این پارچه ها دارای میکروپلاستیک هستند که این ماده می تواند خطر سرطان را افزایش داده و سلامتی جانداران محیط زیست را هم به خطر بیاندازد.
یکی دیگر از معایب پارچه های اکریلیک این است که اگر در شرایط بدی از آن نگهداری شود، احتمال این که برای پوست انسان آسیب زا شود، زیاد است. در ضمن بسیاری از شرکت های تولید کننده برای این که این خاصیت اشتعال پذیری این پارچه را از بین ببرند آن را با پوششی از بازدارنده های سمی فرآوری می کنند. از این رو این مواد ممکن است برای انسان مضر باشد.
کاربردهای پارچه اکریلیک
حال که متوجه شدیم پارچه اکریلیک چیست بهتر است با کاربردهای آن هم آشنا شویم. از آن جایی که پارچه های اکریلیک بسیار نرم و لطیف هستند از آن بیشتر برای تجهیزات ورزشی و همچنین در الیاف سایبان استفاده می کنند. معمولا بازیکنان فوتبال جورابی که به پا می کنند، از پارچه های اکریلیک ساخته شده اند.
چرا که این جوراب شکل ظاهری خود را حفظ می کنند و وقتی روی پا قرار می گیرند شل نمی شوند و پایین نمی آیند. علاوه بر بازیکنان فوتبال جوراب های اکریلیک می تواند گزینه مناسبی برای کوهنوردان باشد. چرا که جوراب های پنبه ای ممکن است باعث تاول زدن پوست پا در مسیرهای طولانی و سخت باشد اما جوراب های اکریلیک می توانند از پا به خوبی محافظت کنند.
پارچه های اکریلیک از نظر جنس شبیه به پنبه هستند، به همین دلیل برای فرد آزار دهنده نخواهد بود. بسیاری از تولید کنندگان از این پارچه ها برای تولید کاپشن، ژاکت، کلاه، شلوار گرمکن و سایر لباس های زمستانی و سرد استفاده می کنند. یکی از کاربردهای اصلی الیاف اکریلیک در صنعت بافندگی است و به عنوان یکی از اجزای سازنده و مهم الیاف کربن مورد استفاده قرار می گیرد.
قیمت پارچه های اکریلیک
پارچه های اکریلیک انواع متفاوتی دارند و هر کدام از آن ها براساس ویژگی های متنوعی که دارند، ممکن است دارای قیمت های مختلفی باشد. قیمت این پارچه به عوامل زیادی بستگی دارد از جمله این که چه ترکیباتی در تولید این پارچه استفاده شده باشد. به عنوان مثال هر چقدر ترکیبات اکریلونیتریل آن بیشتر باشد، طبیعتا قیمت پارچه هم بالاتر خواهد رفت. علاوه بر این موضوع ممکن است در این پارچه از مواد خاصی برای از بین بردن خاصیت اشتعال پذیری آن استفاده کنند که در ین صورت باز هم افزایش قیمت خواهیم داشت.