خواب و سلامتی

دلایل تعریق شبانه چیست و چه راه‌حل‌ هایی برای آن وجود دارد؟

تعریق شبانه

تعریق شبانه که امروزه آن را به عنوان هایپرهیدروزیس خواب نیز معرفی می کنند به تعریق بیش از حد مجاز در طول خواب می گویند که باعث مرطوب و گاها خیس شدن تشک افراد می شود. این تعریق گاها طبیعی و گاهی نشانه ای از یک بیماری زمینه ای است که در صورت عدم درمان می تواند مشکلاتی را برای افراد به وجود آورد. به همین دلیل قصد داریم با تهیه این مطلب نکات لازم از جمله علائم و دلایل تعریق در شب را برایتان توضیح دهیم تا بتوانید با شناسایی آن، نسبت به درمان تعریق تان اقدام کنید.

  1. علائم عرق شبانه چیست؟
  2. علت های تعریق شبانه چیست؟
  3. علت تعریق شبانه کودکان
  4. دلایل تعریق شبانه
  5. درمان های سنتی و خانگی تعریق شبانه
  6. راه های جلوگیری از تعریق شبانه
  7. کلام آخر
  8. سوالات متداول

علائم تعریق شبانه چیست؟

علائم تعریق شبانه

اگر هنگام خواب بیش از حد تعریق می کنید در صورتی که دمای اتاق خواب تان ایده آل است و لباس اضافی نیز بر تن ندارید دچار تعریق شبانه شده اید. گر گرفتگی که به مرور سبب خیس شدن لباس ها و ملحفه تشکتان شده است امری نادر است و در صورتی که شما نیز این چنین هستید لازم است ادامه مطلب ما را از دست ندهید؛ چرا که قصد داریم به شناسایی علائم آن بپردازیم:

1. استرس و اضطراب

در صورتی که دچار استرس و اضطراب شدید هستید و هرزگاهی حملات پانیک به شما دست می دهد افزایش تعریق طبیعی است؛ هایپرهیدروزیس به خودی خود باعث ایجاد استرس و اضطراب می شود در صورتی که خودتان نیز دچار استرس باشید با واکنش های طبیعی بدن تان مانند: مرطوب شدن کف دست، ترشح هورمون های آزاد کننده استرس و افزایش احتمال بیماری های قلبی مواجه خواهید شد.

2. استفاده از سرویس خواب نامناسب

استفاده از سرویس خواب کهنه و قدیمی می تواند از عوامل تاثیر گذار برای تعریق شبانه بدن باشد؛ در صورتی که تشک تان کهنه شده است باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید و یا اگر تشکتان را نو خریده اید اما جنس آن با پوستتان سازگاری ندارد و در صورت استفاده دچار تعریق می شوید لازم است نسبت به تهیه سرویس خواب جدیدتان اقدام کنید.

3. عفونت

یکی از شایع ترین عفونت های مرتبط با تعریق بدن سل است؛ اما این جمله بدین معنا نیست که فقط در صورت داشتن عفونت سل تعریق کنید. شما هر نوع عفونتی که داشته باشید سبب افزایش تعریق بدنتان خواهد شد؛ از جمله سایر عفونت های شایع می توان به اندوکاردیت، استئومیلیت، آبسه و غیره اشاره کرد.

4. سرماخوردگی

در صورتی که سرما خورده باشید تعریق بدن تان مخصوصا به هنگام سرفه کردن بالا خواهد رفت؛ هنگامی که بیماری تان از عفونت ویروسی سرچشمه بگیرد به احتمال بالا دچار تب خواهید شد، و به دنبال آن بدن تان برای مقاومت و مبارزه با عفونت دچار فشار و در نتیجه تعریق خواهد شد.

5. لرز و گرگرفتگی

گرگرفتگی در اثر تغییرات هورمونی انجام می شود که بدین منظور تنظیم دمای بدن را برای مغز کاری دشوار می کند و بدین منظور بدن تعریق خواهد کرد. برخی از عواملی که سبب افزایش تعریق می شوند شامل: سندروم پیش از قاعدگی، پس از قاعدگی، بارداری، زایمان، دوران شیردهی، فشار خون بالا، یائسگی و غیره می تواند دلایل کافی برای گرگرفتگی و یا لرز بدنی افراد باشد.

6. بیماری های مربوط به غده تیروئید

افرادی که به مشکلات و چالش های غده تیروئید دچار هستند گاها در شب تعریق شبانه را تجربه خواهند کرد؛ تعریق بالا و عدم تحمل گرما می تواند نشان دهنده پرکاری تیروئید باشد.

7. سرطان

از جمله اولی ترین علائم بیماری سرطان تعریق است؛ در صورتی که خدایی نکرده دچار تعریق، کاهش وزن ناگهانی و یا تب شده اید بهتر است برای چکاپ اقدام کنید تا در صورتی که به بیماری سرطان مبتلا شده اید نسبت به درمان آن اقدام کنید تا بیماری در بدن تان ریشه نکند.

8. بیماری قلبی و فشارخون

به طور معمول فشارخون بالا سبب تعریق نمی شود اما خارج از فهم نیست و بسته به هورمون هایتان ممکن است با بالا رفتن فشارخون تان تعریق و گرگرفتگی داشته باشید. هنگامی که یکی از رگ های قلب مسدود می شود قلب برای عملکرد بهینه و مناسب خود مجبور به افزایش کارکرد می شود. در نتیجه بدن برای پاسخ به این عمل و پایین نگه داشتن دمای بدن تعریق می کند.

علت های تعریق شبانه چیست؟

تعریق بدن می تواند به دلایل مختلفی به وجود می آید و برای فهمیدن این دلایل پزشک باید سابقه و پرونده پزشکی تان را به صورت دقیق بررسی کنید و در صورت نیاز به بررسی های بیشتر برایتان آزمایشات دیگری تجویز کند. نگران تعریق شبانه بدن تان نباشید گاها پزشک ایدیوپاتیک را تشخیص می دهد، این وضعیت بدین صورت است که بدن بدون هیچ دلیل پزشکی به صورت مزمن تعریق زیادی دارد.

علت تعریق شبانه کودکان

کودکان نیز به دلایل زیادی دچار تعریق شبانه می شوند برخی از این دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. پوشاندن لباس نامناسب
  2. اتاق گرم
  3. بیماری های ژنتیکی
  4. تغییرات هورمونی
  5. سرماخوردگی
  6. ریه های حساس و ملتهب
  7. استفاده از انسولین و داروهای درمان دیابت

دلایل تعریق شبانه

دلایل تعریق شبانه

1. مصرف دارو

از جمله داروهای رایجی که تعریق به دنبال دارند داروهای ضد افسردگی است، افرادی که از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند تا 20 درصد بیشتر از افراد عادی دچار تعریق شب هنگام می شوند. مصرف برخی از داروهای دیگر مانند: آسپیرین، استامین و فن و غیره نیز می تواند تعریق تان را بالا ببرد.

2. استفاده از الکل و مخدر

دومین دلیل تعریق شبانه استفاده از مواد مخدر، الکل، آبجو و دیگر مشروبات می باشد. عدم استفاده از موارد ذکر شده می تواند خواب خوب و آرامی را برایتان به ارمغان بیاورد.

3. استفاده از سرویس خواب نامناسب

در صورتی که دچار گرگرفتگی و ناراحتی در تشک تان می شوید می توانید از تشک های مواج یا تشک های طبی و فنری استفاده کنید. چرا که این تشک ها به دلیل طراحی منحصر به فردی که دارند جریان هوا را بر روی تشک برقرار کرده و بدین صورت از تعریق شبانه تان می کاهد.

4. عدم استفاده از تاپر تشک و ملحفه ضد تعریق

تاپر تشک یک لایه خارجی است که بر روی تشک استفاده می شود تا باعث بهبود وضعیت تشک شده و از انتقال دمای تشک به بدن جلوگیری شود. این نکته برای تشک های حاوی مموری فوم بسیار استفاده می شود. چرا که تشک های مموری فوم گرمای زیادی دارند به همین دلیل بهتر است از تاپر تشک یا همان پد تشک استفاده کنید. استفاده از ملحفه ضد تعریق به دلیل الیاف مناسبی که دارد باعث تنظیم دمای بدن تان خواهد شد.

درمان های سنتی و خانگی تعریق شبانه

این بیماری یا عارضه نیز مانند هر بیماری دیگری راه های درمان مختلفی دارد که شما می توانید با استفاده از آن ها تعریق بدن تان را بکاهید. برخی از راه های درمانی شامل موارد زیر می شود:

  1. سکنجبین: شما می توانید سکنجبین را همراه با کاهو میل کنید و یا آن را شربت کنید و در طول روز یک لیوان میل کنید.
  2. عرق کاسنی و شاطره: شبی نصف استکان مخلوطی از عرق کاسنی و شاطره میل کنید.
  3. زرشک: مصرف زرشک بسیار برای بدن مفید است حتما در صورت امکان همراه با برنج آن را میل کنید و یا در صورتی که می توانید آب زرشک طبیعی تهیه کنید و ماهی دو مرتبه میل کنید.
  4. آب: در طول روز حتما 8 لیوان آب را مصرف کنید.

راه های جلوگیری از تعریق شبانه

راه های جلوگیری از تعریق شبانه

برای پیشگیری از تعریق شبانه لازم است مراحل زیر را مد نظر بگیرید و در صورت امکان آن ها را رعایت کنید.

  1. مصرف کافئین را برای خود محدود کنید.
  2. استفاده از دخانیات و الکل را به حداقل و در نهایت حذف کنید.
  3. اتاق خواب تان را خنک نگه دارید.
  4. مصرف غذاهای شور، تند و یا نوشیدنی های گرم را کم کنید.
  5. در ساعات نزدیک به خواب ورزش نکنید تا دمای بدن تان تغییر نکند.
  6. در صورتی که احتمال می دهید دچار بیماری های عفونی شده اید لازم است به پزشک مراجعه کنید.

کلام آخر

تعریق شبانه معمولا عارضه ای نگران کننده نیست اما اگر نسبت به ابتلا شدن تان به بیماری شک دارید لازم است آزمایشات لازم را در زمینه های مختلف انجام دهید تا خیال تان راحت شود؛ ضمن اینکه خرید سرویس خواب مناسب و کاور تشک به شما برای داشتن خواب خوب کمک خواهد کرد.

سوالات متداول

عرق سرد شبانه چیست؟

تعریق ناشی از فعالیت و تعریق سرد با یکدیگر تفاوت دارند؛ اصلی ترین دلایل تعریق سرد افت قند خون، شوک، حمله قلبی و غیره می باشد.

کبد چرب می تواند باعث افزایش تعریق شود؟

بیش از 70 درصد بیماری های مرتبط به کبد در اثر کبد چرب به وجود می آیند؛ برخی از شایع ترین علائم کبد چرب شامل: تعریق زیاد، حالت تهوع، چربی اضافی شکم، سنگ کیسه صفرا، خستگی، خارش چشم و غیره می باشد. در صورتی که به بیماری های مربوط به کبد دچار باشید بله ممکن است دچار تعریق شبانه شوید.

آیا غلظت خون با تعریق ارتباطی دارد؟

جالب است بدانید غلظت خون و تعریق با یکدیگر در ارتباط هستند؛ در صورتی که تعریق کنید آب بدن تان کم شده و در نتیجه نمک خون تان بالا خواهد رفت، با بالا رفتن نمک خون و کاهش آب بدن دچار غلظت خون خواهید شد.

کمبود ویتامین می تواند باعث افزایش تعریق در افراد شود؟

بله کمبود ویتامین هایی از جمله ویتامین D، B12 می تواند سبب افزایش تعریق در افراد شود. می توانید با مصرف تخم مرغ، پنیر، ماهی سالمون، اسفناج، قارچ، گوشت قرمز، شیر و غیره ویتامین های لازم را به بدن تان برسانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *