تقریبا همه می دانیم که انسان های اولیه از برگ ها برای پوشاندن بدن خود استفاده می کردند. اما کم کم با پیشرفت جوامع توانستند برای خود لباس تهیه کنند. دوخت و تهیه لباس با استفاده از الیافی میسر بود که بعد ها پارچه نامیده شد. پارچه ها با استفاده از مواد مختلفی که در طبیعت وجود داشت، ساخته می شدند. اما امروزه شاهد آن هستیم که کارخانه جات مختلف، با استفاده از مواد صنعتی هم، اقدام به تولید پارچه های بسیار زیبا و با کیفیت می کنند. یکی از انواع پارچه هایی که از دیرباز مورد استفاده افراد مختلف بوده و کاربردهای مختلفی داشته، پارچه کتان بوده است.
امروزه هم این پارچه موارد استفاده مختلفی داشته و مقبولیت و محبوبیت زیادی دارد. ما در ادامه قصد داریم در مورد این پارچه، انواع و اقسام آن و کاربرد های مختلفی که دارد با شما صحبت کنیم. همچنین نکات مهمی در مورد خرید پارچه کتان و قیمت مناسب آن در اختیارتان قرار دهیم. پس تا پایان همراه ما باشید.
پارچه کتان چه خصوصیاتی دارد؟
همانطور که گفتیم پارچه کتان از قدیم الایام وجود داشته و بسیار مورد استفاده بوده. جالب است بدانید الیاف این پارچه از ساقه گیاهی به نام فلاکس ساخته می شود. این گیاه دارای 120 سانتیمتر طول و 8.1 تا 16.1 اینچ ضخامت است. بذر این گیاه هر ساله در ماه های اردیبهشت و خرداد کاشته شده و بعد از سه ماه به رشد کافی می رسد. معمولا این گیاه در مناطق سردسیر، مرطوب و بارانی رشد می کند.
الیافی که از این گیاه به دست می آید، بسیار مرغوب است و هرچه چربی آن بیشتر استخراج شود، الیاف به دست آمده از آن، شفاف تر و مرغوب تر خواهد بود. از ویژگی های مثبت این پارچه، می توان به ضد حساسیت بودن آن اشاره کرد. به همین خاطر برای تولید لباس نوزاد و کودک می توان از این پارچه ها استفاده کرد. پارچه های کتان از مقاومت بالایی در برابر حرارت برخوردار هستند. آزمایشات نشان داده این پارچه دمای 120 درجه سانتی گراد را هم تحمل می کند.
همچنین در برابر آسیب های محیطی مانند کپک، قارچ، پوسیدگی وغیره مقاومت بالایی دارد. شستشوی پارچه ها و لباس های تهیه شده از آن ها بسیار راحت است و می توان از حلال های آلی برای شستشوی آن ها استفاده کرد. به طور کلی پارچه های کتان پارچه هایی بسیار با کیفیت هستند. تا آنجایی که در برخی موارد از آن ها به عنوان پارچه هتلی یاد می شود چرا که در صورت نگهداری درست، عمر طولانی دارند.
انواع پارچه کتان
پارچه های کتان با توجه به نوع فرایند تولید و میزان ترکیباتی که در تولید آن ها مورد استفاده قرار می گیرد، انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
- کتان کاغذی: این پارچه بسیار شبیه به پارچه لنین می باشد. با این تفاوت که درصد پنبه، پلی استر و ویسکوز استفاده شده در آن با پارچه لنین متفاوت است. این پارچه بسیار خنک بوده و برای لباس های تابستانی مصرف بالایی دارد.
- کتان نخی: همانطور که از نام این پارچه مشخص است، در تولید آن از مقدار زیادی نخ استفاده شده است. این پارچه نیز مانند کتان کاغذی برای تولید لباس های تابستانی بسیار مناسب است. آبرفت کمی دارد و با پوست بدن افراد مختلف سازگار است. این نوع پارچه به راحتی چروک می شود اما ویژگی مثبتی که دارد این است که چروک آن به راحتی از بین می رود.
- کتان کش: این پارچه دارای قابلیت کشسانی است، اما در عین حال بسیار چروک می شود و آبرفت هم دارد. ویژگی مهم این نوع پارچه ها، مقاومت بالا، کیفیت زیاد، عمر طولانی و شستشوی آسان است.
- کتان صابونی: این پارچه بیشتر در مناطق گرمسیر مورد استقبال قرار می گیرد. به دلیل این که جذب آب بالایی دارد، هوا به راحتی در بین تار و پود آن جریان داشته و مقاوم است. قابلیت رنگ پذیری و طرح پذیری بالا نیز از دیگر ویژگی های این پارچه است.
- کتان کریستال: این بر خلاف سایر مدل ها، ایستایی بالایی دارد و همین ویژگی باعث محبوبیت و موارد مصرف متفاوت آن شده است.
کاربرد های پارچه کتان
با توجه به ویژگی های پارچه کتان و انواع مختلف آن، می توان از آن ها برای مصارف گوناگونی استفاده کرد. مهم ترین مورد مصرف این پارچه استفاده از آن ها در صنایع پوشاک، مد و نساجی است. تولید لباس های مردانه، زنانه، بچگانه و غیره با استفاده از این پارچه ها امکان پذیر است. برای تولید سرویس خواب مانند ملحفه، روبالشتی و غیره، در کنار استفاده از پارچه تترون، از پارچه کتان نیز استفاده می شود.
جالب است بدانید در تولید کالاهای بهداشتی مانند دستمال های کاغذی و یا حتی برخی از انواع نخ بخیه از الیاف کتان استفاده می شود. از اضافات کتان در صنایع نساجی و پارچه بافی برای تولید کاغذ هایی مانند کاغذ سیگار و اسکناس استفاده می کنند. به دلیل جذب آب بالای این پارچه، از آن ها در تولید کالاهایی مانند حوله حمام، دستمال آشپزخانه و غیره استفاده می شود. همچنین در برخی موارد از این پارچه ها در تولید وسایل دکوراتیو مانند روکش های صندلی، پرده، انواع کوسن و غیره استفاده می کنند.
نکات مهم برای خرید پارچه کتان
با توجه به پیشرفت های زیادی که در صنعت نساجی و تولید پارچه به وجود آمده، ممکن است افراد به دلیل ناآگاهی و عدم اطلاعات کافی در خرید و انتخاب پارچه مناسب دچار سردرگمی شوند. بهتر است قبل از این که اقدام به خرید این پارچه یا هر نوع پارچه دیگری کنید، ابتدا در مورد پارچه ها و انواع مختلف آن ها تحقیق کنید. کاری که با پارچه می خواهید انجام دهید، نیز بسیار مهم است. دوخت لباس برای کودک یا بزرگسال، دوخت پرده و لوازم آشپزخانه، دوخت کوسن، بالش و … غیره، هر کدام باید با پارچه مخصوص و مناسب انجام شوند.
پس بهتر است ابتدا مشخص کنید که چه چیزی می خواهید با پارچه تهیه کنید. همانطور که گفته شد پارچه های کتان نیز انواع و اقسام مختلفی دارند که هر کدام برای کاری مناسب هستند. نکته مهم دیگر در هنگام خرید این پارچه، در نظر گرفتن میزان آبرفت پارچه است. اکثر پارچه های کتان آبرفت دارند، پس بهتر است با فروشنده در این زمینه مشورت کنید تا به اندازه مورد نیازتان پارچه خریداری کنید وحتما قبل از دوخت پارچه آن را بشویید تا میزان پارچه باقی مانده پس از آبرفت مشخص شود.
مراقبت از پارچه کتان
با این که پارچه کتان بسیار با کیفیت و مقاوم است، اما در صورت استفاده و نگهداری نادرست ممکن است عمر کوتاهی داشته باشد. برای این که این پارچه عمر بالاتری داشته و ظاهر زیبای خود را حفظ کند، باید موارد و نکاتی را در نگهداری از آن رعایت کنید. مهمترین نکته در نگهداری این پارچه نحوه شستشوی آن هاست. با استفاده از شوینده های مناسب و آب با حرارت متوسط، می توانید همه لک های ایجاد شده بر روی پارچه را از بین ببرید.
برای اتو کردن این پارچه بهتر است دستمال یا پارچه ای مرطوب را بر روی آن قرار داده و سپس اتو را روی پارچه قرار دهید. درست است که پارچه کتان توان مقاومت در برابر حرارت بالا را دارد، اما بهتر است حرارت اتو را روی درجه متوسط تنظیم کنید. به علاوه این پارچه خاصیت چروک پذیری بالایی دارند، اما در مقابل این چروک ها خیلی زود و راحت از بین می روند. همچنین رنگ بندی متنوع و جذابی دارند. بهتر است با توجه به کاربردی که برایتان دارند، رنگ مناسبی را انتخاب کنید.
قیمت پارچه کتان
پارچه کتان انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها قیمت متفاوتی نیز دارند. ما در این مطلب به دلیل نوسانات بازار و تغییر دائمی قیمت ها نمی توانیم عدد ثابتی را به عنوان قیمت این پارچه به شما عنوان کنیم. از عوامل تاثیرگذار در افزایش و یا کاهش قیمت این پارچه می توان به قیمت مواد اولیه به کار رفته در تولید این پارچه ها اشاره کرد.
همچنین شرکت تولید کننده این پارچه ها نیز با توجه به میزان فعالیت، شهرت و سابقه ای که دارد می تواند قیمت های مختلفی برای پارچه های خود تعیین کند. پارچه های کتان طرح دار نسبت به پارچه های کتان ساده گران تر هستند.
سوالات متداول
بله. پارچه کتان از گیاهی به نام فلاکس تولید می شود که درصد بالایی از پنبه در الیاف آن وجود دارد. این پارچه به دلیل جذب آب بالا و جریان داشتن هوا بین تار و پود آن پارچه ای خنک محسوب شده و در تابستان و در مناطق گرمسیر کاربرد زیادی دارد.
بله. این پارچه خاصیت چروک پذیری بالایی دارد. اما خاصیت مهم آن این است که چروک های این پارچه به راحتی از بین می روند. بهتر است لباس هایی که با این پارچه دوخته شده است را از چوب لباسی آویزان کنید تا کمتر چروک شوند.
بله. این پارچه بسته به نوع آن ها دارای میزان آبرفت متفاوتی هستند. این نکته را بهتر است در هنگام خرید پارچه کتان مدنظر قرار دهید.