مشاغل هتلداری بسیار متنوع و گسترده هستند. هتل ها به عنوان محلی برای اسکان و اقامت مسافران باید بهترین امکانات و خدمات را به مشتریان خود ارائه کنند تا این سفر به یکی از لذت بخش ترین سفرهای آن ها تبدیل شود. نیروهای انسانی جزء مهم ترین منابع هتل هستند. در واقع ارزش و اعتبار یک هتل به توانمندی و مهارت پرسنل آن بستگی دارد. در میان انواع مشاغل هتلداری، برخی از مشاغل ضروری تر هستند و حضور آن ها در هتل اجتناب ناپذیر است. در این مطلب قصد داریم با این مشاغل بیشتر آشنا شویم.
مهم ترین مشاغل هتلداری
مشاغل هتلداری از دیدگاه بسیاری از افراد جزو مشاغل جذاب و هیجان انگیز به شمار می روند. اینکه می توان روزانه با افراد زیادی در ارتباط بود و خدمات مختلفی را به آن ها ارائه کرد باعث می شود تا افراد زیادی علاقمند به کار در فضای هتل باشند. البته که این موارد کاملا صحیح هستند. اما مشاغل هتلداری نیز هر کدام چالش ها و سختی های خاص خود را دارند و افرادی که در سمت های مختلف شغلی مشغول به کار می شوند باید از هر نظر برای آن آمادگی داشته باشند.
اگر بخواهیم به لیست مشاغل هتلداری اشاره کنیم، باید موارد زیادی را نام ببریم که شاید از وقت و حوصله شما نیز خارج باشد. اما مشاغلی در این حوزه وجود دارند که حضور آن ها در هتل کاملا ضروری و اجتناب ناپذیر است. در واقع می توان گفت بدون حضور این مشاغل، عملا هتل امکانی برای خدمات رسانی به مهمانان نخواهد داشت. در ادامه به معرفی این مشاغل می پردازیم.
مدیریت هتل
مدیر هتل قطعا مهم ترین و کلیدی ترین نقش را در هتل ایفا می کند. درست است که سمت مدیریت می تواند برای هر فردی وسوسه کننده باشد. اما باید بدانید که این سمت شغلی با وجود آوازه ای که دارد، بسیار پر تنش و سخت است و هر کسی از پس انجام وظایف مربوط به آن بر نمی آید. مدیریت هتل از مهم ترین مشاغل هتلداری و غیر قابل حذف است. از جمله وظایف اصلی مدیر هتل می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تامین بودجه لازم جهت خرید مایحتاج هتل
- استخدام نیروهای جدید برای هتل
- مسئولیت جابجایی پرسنل بر عهده مدیریت هتل است.
- مشخص کردن قیمت برای رزرو هر اتاق هتل برعهده مدیریت هتل است.
- افزایش استانداردهای خدمات هتل و برنامه ریزی برای اضافه کردن امکانات هتل از وظایف مهم مدیریت هتل هستند.
- ارزیابی و نظارت کلی روی تمام بخش های هتل و پرسنل آن
- مدیر هتل در جریان تمامی نظرات، پیشنهادات و انتقادات مهمانان هتل قرار می گیرد و در نهایت مسئولیت تمام و کمال رضایتمندی یا عدم رضایتمندی مشتریان متوجه این شخص است.
پرسنل بخش پذیرش هتل
مهمانان در اولین برخوردی که با فضای هتل دارند با کارمندان بخش پذیرش روبرو می شوند. یکی از مشاغل هتلداری که بسیار مهم و ضروری است، بخش پذیرش هتل است. مهم نیست هتل کوچک باشد یا بزرگ، سه ستاره باشد یا پنج ستاره، در هر صورت کارکنان بخش پذیرش جزو لاینفک این مجموعه هستند و باید برای خوشامدگویی و رزرو اتاق مهمانان همیشه در صحنه حضور داشته باشند. در این جایگاه شغلی میزان خوشرویی، ادب، احترام، روابط عمومی و تسلط به زبان های خارجه، جزو مهم ترین ویژگی ها به شمار می روند. از مهم ترین وظایف کارکنان پذیرش هتل می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- پاسخگویی به تمامی تماس های تلفنی و راهنمایی افراد در خصوص نحوه رزرو اتاق یا کنسل کردن رزرو اتاق
- انجام تمام پروسه Check in و Check out مهمانان هتل
- بررسی، ارزیابی، نظارت و کنترل بخش پذیرش و لابی هتل و در صورت لزوم گزارش دادن به خدمه نظافت جهت تمیز کردن این بخش ها
- گوش فرا دادن به نظرات و انتقادات مهمانان و انتقال دقیق این پیام ها به مدیریت هتل
- آماده به خدمت بودن برای راهنمایی بیشتر مهمانان در خصوص استفاده از خدمات و امکانات هتل
- در صورت امکان معرفی مکان های دیدنی و توریستی شهر به مهمانان
- در ارتباط بودن با بخش های مختلف هتل برای اطمینان از خدمات رسانی شایسته به مهمانان
- نظرسنجی کردن از مهمانان در خصوص کیفیت خدمات هتل و…
مدیر تشریفات هتل
این روزها هتل ها برای افزایش رضایت مهمانان خود، خدماتشان را گسترش داده اند تا افراد بتوانند علاوه بر استراحت و اقامت در این مجموعه ها از امکاناتی نظیر سالن همایش، استخر، سالن کنفرانس و… نیز بهره مند شوند. برای استفاده از خدمات این بخش ها، افرادی به عنوان برنامه ریز رویداد استخدام می شوند که وظیفه تمام هماهنگی ها و اجرای رویدادهای مختلف را برعهده دارند. از مهم ترین وظایف این افراد می توانیم به لیست زیر اشاره کنیم:
- برنامه ریزی انواع مراسم عقد، عروسی، تولد، جشن و…
- طراحی دکوراسیون سالن های برگزاری جشن
- برنامه ریزی و آماده کردن مقدمات هر مراسم اعم از نورپردازی، تصویربرداری، پذیرایی از مهمانان و…
- آماده کردن تجهیزات صوتی و تصویری، مبلمان و…
نیروهای خانه دار هتل و لاندری
خانه داری هتل نیز یکی دیگر از مهم ترین مشاغل هتلداری است. هتل ها در تمام ایام هفته و در 24 ساعت شبانه روز پذیرای مهمانان از نقاط دور و نزدیک هستند و میزان تردد، رفت و آمد، اسکان و اقامت در این محیط ها بسیار بالاست. بنابراین طبیعی است که اهمیت نظافت و تمیزی در آن دوچندان شود.
اتاق مهمانان، فضای لابی، پذیرش، رستوران هتل، سرویس های بهداشتی، حمام ها و… همگی باید به صورت مرتب تمیز و نظافت شوند تا مهمانان از خدمات هتل نهایت رضایت را داشته باشند. وظایف نیروهای خانه دار بسیار زیاد است. به همین دلیل همیشه فضا برای کار در این بخش از هتل وجود دارد. هتلداران برای استخدام نیروهای خانه دار شرایط خاصی را در نظر می گیرند و افراد را به سختی گزینش می کنند تا نظافت و تمیزی هتل به بهترین شکل ممکن انجام شود. از جمله وظایف نیروهای خانه دار در هتل می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تمیز، مرتب و آنکارد کردن تخت خواب اتاق مهمانان هر بار پس از خروج آن ها از هتل
- تمیز کردن فضای داخلی اتاق مهمانان با کشیدن جاروبرقی، گردگیری، تخلیه سطل زباله ها، مرتب کردن وسایل داخل یخچال و…
- تمیز و ضدعفونی کردن سرویس های بهداشتی و حمام اتاق مهمان
- جمع آوری ملحفه ها، پتوها و حوله ها و انتقال آن ها به بخش لاندری یا همان خشکشویی هتل
- قرار دادن امکاناتی نظیر شامپو، صابون، مایع شوینده دست و… در سرویس بهداشتی و حمام
- آموزش کار با انواع دستگاه های لباسشویی، خشکشویی، اتوکشی و… در بخش لاندری هتل
- نظافت بخش خشکشویی هتل
- نظافت لابی و پذیرش هتل
- نظافت راهروها، راه پله ها و تمام بخش هایی که دائما در معرض آلودگی و کثیفی هستند.
بخش تعمیرات و نگهداری هتل
هتل ها نیز مانند هر مکان دیگری به بخش تاسیسات نیاز دارند. تمامی بخش های هتل می توانند بنا به دلایلی دچار مشکل در خدمات رسانی شوند. ممکن است اتاق ها، فضاهای عمومی، لوازم الکترونیکی، تجهیزات آشپزخانه و…. با مشکل مواجه شوند و نیاز به تعمیر داشته باشند. رسیدگی به این مسائل تماما برعهده نیروهای تاسیسات هتل است که جزو مهم ترین مشاغل هتل به شمار می روند و غیر قابل حذف هستند. اگر بخواهیم با وظایف این بخش از هتل آشنا شویم می توانیم به لیست زیر اشاره کنیم:
- کنترل کردن تمامی تجهیزات هتل به صورت دوره ای و در صورت لزوم رفع نواقص و مشکلات پیش آمده
- در صورت لزوم، رنگ کاری مجدد دیوارهای هتل
- بررسی لامپ ها و کیفیت نورپردازی هر بخش از هتل و در صورت لزوم تعمیر یا تعویض لامپ ها
- بررسی یخچال، سیستم های سرمایشی و گرمایشی، پمپ آب استخر و… که در صورت نیاز به تعمیر، رسیدگی های لازم انجام می شوند.
افرادی که در این بخش از هتل مشغول به کار می شوند به نوعی باید همه فن حریف باشند و از پس هر نوع تعمیری برآیند. این افراد باید اطمینان حاصل کنند که همه چیز به درستی کار می کند و هیچ نقصی در هیچ بخشی از هتل وجود ندارد.
سرآشپز هتل
یکی دیگر از مهم ترین مشاغل هتلداری، شغل سرآشپز است. در واقع می توان گفت بخش رستوران هتل یکی از مهم ترین بخش های آن است که باید تا حد امکان بهترین خدمات را به مهمانان ارائه کند. البته ممکن است هتلی به واسطه کوچک بودن فضا از ارائه خدمات غذا به مهمانان خود معذور باشد. اما هتل های بزرگ تمرکز زیادی روی این بخش دارند و تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا بهترین غذاها را در رستوران خود سرو کنند.
در این بخش، سرآشپز به عنوان مدیر و مسئول اصلی رستوران شناخته می شود که تمام امورات این بخش زیر نظر او انجام خواهند شد. مسلما سرآشپز به حضور افرادی همچون؛ کمک آشپزها و دیگر خدمه نیاز خواهد داشت که این افراد پروسه سرو غذا را برای مهمانان سریع تر می کنند. در این بین مهارت سرآشپز نسبت به تمام نیروهای کار رستوران بیشتر است. از جمله وظایف سرآشپز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی منوی غذای هتل به شکل کاملا خلاقانه و ابتکاری
- طراحی منوی نوشیدنی
- برنامه ریزی روی منوی صبحانه، نهار و شام
- نظارت کامل روی آشپزخانه هتل
- نظارت روی آشپزها و کارکنان
- نظارت روی کیفیت مواد غذایی
- نظارت روی بهداشت و تمیزی فضای آشپزخانه
- مدیریت و کنترل منابع غذایی
- مدیریت موجودی آشپزخانه و تهیه لیست از مواد غذایی مورد نیاز