از پایه های اساسی هر هتل، قسمت خانه داری آن است. اهمیت این بخش از هتل به قدری است که، هر هتل، تعداد زیادی از نیروی انسانی خود را، به این بخش اختصاص داده است. به دلیل این اهمیت، لازم است افرادی که به عنوان خانه دار در هتل فعالیت می کنند، از مهارت و توان کاری بالایی برخوردار بوده و آموزش دیده باشند. در این مطلب، قصد داریم شما را با وظایف و خدمات خانه داری هتل و نیز قوانین آن آشنا کنیم، پس با ما، تا انتهای این مقاله همراه باشید.
مسئولیت های مختلف در زمینه خانه داری کدامند؟
با توجه به اندازه هتل، تیم خانه داری متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی، نقش های مختلفی در حوزه خانه داری هتل وجود دارد. در ادامه، با این مشاغل و مسئولیت ها، آشنا خواهیم شد.
- مدیر خانه داری: در بیشتر هتل ها، فردی به عنوان مدیر میز پذیرش، سوپروایزر هتل یا مدیر کل خانه داری، وجود دارد. مدیر خانه داری، مسئول برنامه ریزی کارکنان، مدیریت هزینه ها، تجهیز هتل، اطمینان از هماهنگی تمامی اتاق ها و فضا های عمومی با استاندارد های تمیزی و بهداشت و غیره می باشد.
- مهماندار اتاق یا خانه دار: همه هتل ها دارای اتاق مهمان بوده و به همین ترتیب، افرادی به عنوان مهماندار اتاق ها نیز وجود دارند، که وظیفه نظافت اتاق را در زمان رزرو و یا بعد از آن، بر عهده دارند.
- خشکشویی هتل: در برخی از هتل ها، ممکن است ملحفه ها و حوله های کثیف را به یک خشکشویی خارج از محل بفرستند، اما در اکثر هتل ها، اتاق خشکشویی برای شستن ملحفه وجود دارد. کارکنان این قسمت نیز، مسئول تمیز کردن و شستن ملحفه، حوله و لباس های فرم هتل می باشند.
- مشاغل دیگر: ممکن است در برخی از هتل ها، اپراتور تلفن اختصاصی برای بخش خانه داری وجود داشته باشد، که مسئول پاسخ گویی به تماس های مهمانان و سایر بخش های هتل است. برخی دیگر نیز، ممکن است، دارای خدمه مینی بار بوده که وظیفه تهیه و پرداخت صورت حساب وسایل مینی بار را بر عهده دارد.
وظایف بخش خانه داری
به طور کلی، ارتباط گسترده ای بین تمامی مسئولیت ها و مشاغل مختلف خانه داری وجود دارد. اما، هر یک از اعضای خانه داری هتل، روزانه، وظایف خاص خود را نیز دارند. در اینجا، به برخی از این وظایف، اشاره می کنیم:
وظایف مدیر خانه داری هتل
همان طور که گفته شد، مدیر خانه داری، مسئول ساماندهی عملیات خانه داری و تجهیز هتل است. مدیر، به عنوان بخش اصلی خانه داری هتل، برنامه زمانی سایر افراد را تنظیم کرده و آن ها را موظف به رعایت استاندارد های خدمات هتل می داند. در این جا، وظایف روزانه مدیر خانه داری را نام می بریم.
- جمع آوری گزارش ورود و خروج
- برنامه ریزی برای کارکنان در مدت زمان یک یا دو هفته آینده
- همکاری با میز پذیرش برای آماده کردن درخواست های خاص یا امکانات رفاهی
- شرکت در جلسات رهبری هتل
- پاسخ گویی به مهمانان
- برگزاری جلسات تیمی قبل از شروع نوبت کاری
- برقراری ارتباط با سایر بخش ها و پیگیری امور
- مدیریت هزینه های بخش، شامل هزینه های تامین، حقوق و دستمزد
وظایف مهماندار اتاق در خانه داری هتل
از مهم ترین مشاغل و مسئولیت ها در حوزه خانه داری، مهمان داری اتاق است. اگر اتاق مهمانان هتل تمیز و مرتب نباشد، تصوری منفی از هتل، در ذهن آن ها به وجود آمده و ممکن است، هرگز رغبتی به حضور در هتل نداشته باشند. در حالی که، اگر مهمان دار اتاق، خدمات خود را سریع و با دقت در جزییات انجام دهد، مهمانان، تجربه و تصور مثبتی از هتل پیدا کرده و خواهان اقامت دوباره در سفر های بعدی در آن هستند. در برخی از هتل ها، به دلیل ارائه خدمات شبانه روزی و 24 ساعته، ممکن است تعدادی از مهمان داران، در شیفت های شبانه نیز کار کنند.
وظایف و مسئولیت های مهمان دار اتاق یا خانه دار عبارتند از:
- نظافت اتاق مهمان هنگام اقامت و بعد از خروج
- درست و مرتب کردن تخت
- تعویض ملحفه و حوله هتلی کثیف
- تجهیز و آماده سازی مجدد امکانات اتاق مهمان مانند لوازم بهداشتی، لیوان نوشیدنی، دفترچه یاد داشت و غیره
- برداشتن زباله و تعویض سینی های سرویس اتاق ها
- سازمان دهی و انبار کردن گاری های خانه داری
- اطلاع دادن به قسمت تعمیرات در مورد لوازم خراب، لامپ های قدیمی یا آسیب دیدگی ها
نکات و قوانین مربوط به خانه داری هتل
همان طور که گفته شد، خانه داری ، بخش عظیمی از یک هتل به شمار می رود که افراد مختلفی در آن، وظایف گوناگونی دارند. با این حال، تمیز کردن اتاق های هتل، قوانین و نکاتی دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
- اولین نکته در مورد خانه داری هتل این است که، نظافت اتاق مهمان باید زمانی که در اتاق حضور ندارد، انجام شود.
- خانه دار، باید در زمانی که مهمان در اتاق نیست، زباله ها یا اقلام مصرف شده مانند شامپو، دستمال کاغذی و غیره را دوباره شارژ کند.
- بهتر است مهمانان، قبل از خروج از اتاق، کارت مخصوص نظافت اتاق را به دستگیره در آویزان کنند تا خانه داران و نیرو های خدماتی، اتاق یا سوئیت را تمیز و مرتب کنند.
- خدمه و نیروی خانه داری، فقط مسئول نظافت اتاق ها است و به هیچ وجه نباید به وسایل مهمان دست بزند.
- یک نکته مهم و اساسی در هر هتلی، تجهیز هتل و فراهم کردن آسایش و آرامش برای مهمانان و ساکنین هتل می باشد. بر این اساس، اگر کارت مخصوص عدم ایجاد مزاحمت را بر روی درب اتاق مشاهده کردید، به درخواست مهمان، احترام گذاشته و مزاحم نشوید. نکته این است که، اگر بعد از مدتی، هنوز هم این کارت روی درب وجود داشت، ابتدا با اتاق تماس گرفته و در صورت جواب ندادن، با حراست هماهنگ شوید.
- نکته دیگر در زمان تمیز کردن و نظافت اتاق مهمان، باز کردن پنجره ها و تهویه اتاق ها است. این راه، برای از بین بردن هر گونه بوی بد در اتاق، بسیار موثر است. علاوه بر این، باز کردن پنجره ها، در ایجاد طراوت به اتاق های هتل نیز کمک کننده هستند. از این رو، خانه داران و نیرو های نظافتی باید نسبت به این مورد، راهنمایی شده و آن را رعایت کنند.