یکی از وسایلی که هنگام خواب مورد استفاده افراد قرار می گیرد، بالش است. بالش به نوعی کالای مخصوص خواب محسوب شده و نقش زیادی در سلامت و کیفیت خواب افراد دارد. ما در این مطلب قصد داریم یکی از انواع بالش ها که به نام بالش طبی شهرت پیدا کرده اند را به شما معرفی کرده و در مورد مزایا و معایب این نوع از بالش ها با شما صحبت کنیم. چنانچه از جمله افرادی هستید که قصد خرید بالش طبی را دارید، بهتر است این مطلب را تا پایان دنبال کنید.
معرفی بالش طبی و کاربرد های آن
به طور کلی می توان گفت بالش طبی بالشی است که استاندارد های لازم را برای حفظ سلامت گردن و ستون فقرات افراد را در طی مدت زمان خواب دارد. معمولا بالش طبی از موادی مانند لاتکس، فوم هوشمند، مموری فوم و غیره ساخته می شود. جنس این مواد به گونه ای است که می تواند وزن سر و گردن را به طور مناسبی توزیع کرده و مانع از فشار بر روی یک قسمت خاص و در نتیجه درد در آن قسمت شود. ارتفاع و اشکال این نوع از یالش ها متفاوت بوده و هر کدام برای افراد خاصی مناسب هستند.
برای انتخاب بین انواع مختلف بالش طبی، باید به فرم خوابیدن خود توجه کنید. اگر از آن دسته افرادی هستید که عادت به پهلو خوابیدن دارید، باید از بالش هایی با ارتفاع بیشتر استفاده کنید. چنانچه به پشت می خوابید، بهتر است از بالش هایی با ارتفاع متوسط و اگر به شکم می خوابید، بالش بدون حالت با ارتفاع کم را باید انتخاب کنید. از این بالش برای قرار دادن سر و گردن فرد در وضعیت استاندارد و طبیعی استفاده می کنند. به عبارتی افرادی که مشکلاتی از قبیل درد در گردن و ستون فقرات و یا درد شانه و غیره دارند، با استفاده از این نوع بالش ها تا حدود زیادی دردشان کاهش پیدا می کند.
علاوه بر کاهش درد، این بالش ها می توانند بر کیفیت و سلامت خواب افراد تاثیرگذار باشند. خواب مناسب و با کیفیت هم می تواند بر کیفیت زندگی روزانه و انجام فعالیت های کاری، درسی و غیره موثر باشد. این بالش ها از نظر ساختاری به انواع مختلفی از قبیل بالش های گردن دار، بالش های گود دار و بالش های ژله ای تقسیم می شوند. همچنین این کالای خواب بر اساس ویژگی ارتفاع به مدل هایی با ارتفاع کم، متوسط و پر ارتفاع تقسیم می شوند.
انواع بالش های طبی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید بالش های طبی فقط مخصوص قرار دادن زیر سر در هنگام خواب نیستند. این بالش ها انواع مختلف و کاربرد های گوناگون دارند. برخی از این بالش ها، مخصوص ناحیه سر و گردن هستند که شامل بالش شیاردار، بالش گردنی و بالش آرتروز می باشد. بالش زیرنشیمنی مخصوص به افرادی است که برای مدت طولانی می نشینند و زیر باسن این افراد قرار گرفته تا فشار وارد شده با این ناحیه را کاهش دهد. بالش شیردهی هم نوع دیگری از بالش طبی محسوب می شود و مخصوص به مادرانی است که به کودکان خود شیر می دهند.
با استفاده از این بالش وضعیت سر و گردن و شانه های مادر حین شیر دادن در موقعیت مناسب خود قرار گرفته و از بروز درد های مختلف در مادران جلوگیری می کند. به علاوه ارگونومی بالش شیر دهی به صورتی است که می تواند نوزاد را در وضعیت مناسب و راحتی قرار دهد. بالش دوران بارداری نیز بالش طبی ای است که مادران در دوران بارداری برای داشتن خوابی راحت از آن استفاده می کنند. در کنار خواب راحت این بالش باعث جلوگیری از ایجاد کمر درد و زانو درد در دوران بارداری می شود.
بالش پشت صندلی نیز نوع دیگری از بالش های طبی است که انعطاف پذیری بالایی دارد، از درد در ناحیه کمر فرد جلوگیری کرده و مانع از افزایش رطوبت و تعریق در افراد می شود. برخی از انواع بالش های طبی مخصوص به کسانی طراحی شده اند که از مشکل تنگی نفس رنج می برند. مشکل این افراد در هنگام خواب و زمانی که دراز می کشند، بیشتر خواهد شد. بنابراین می توانند از این بالش ها برای بهبود وضعیت خود استفاده کنند. بالش های طبی مخصوص تنگی نفس می توانند وضعیت سروگردن این افراد را در حالتی قرار دهند که سیستم تنفسی بدن آن ها به راحتی اکسیژن لازم را دریافت کند.
تفاوت بالش طبی با بالش معمولی
طبیعتا بالش های طبی تفاوت هایی با بالش های معمولی دارند. اولین و مهمترین تفاوت آن ها با هم در میزان ارتفاع است. ارتفاع بالش طبی به اندازه ای است که می تواند یک وضعیت طبیعی مطابق با آناتومی بدن افراد ایجاد کند. همچنین با استفاده از این بالش، گردن افراد در حالت طبیعی، نرمال، بدون کشش و یا خم شدن قرار دارد. بنابراین از ایجاد مشکلات بعدی مانند سر درد، گردن درد و درد شانه ها جلوگیری می کند.
بهتر است بدانید که ارتفاع استاندارد بالش ها برای افراد بزرگسال باید بین 15 تا 20 سانتی متر باشد که این اندازه در بالش طبی به طور دقیق رعایت شده است. البته همانطور که گفتیم این بالش انواع مختلفی دارد. با توجه به شرایط افراد می توان از انواع مختلف آن ها استفاده کرد. به عنوان مثال افرادی که شرایط خاص پزشکی و یا بیماری خاصی ندارند بهتر است از بالش طبی استفاده کنند که فاصله بین گوش و شانه آن ها حدودا 4 سانتیمتر باشد.
اما افرادی که دارای شرایط ویژه و خاصی هستند، بهتر است طبق توصیه و تشخیص پزشک خود از انواع مناسب بالش های طبی بهره ببرند. تفاوت دیگر بالش طبی و معمولی در میزان سفتی آن ها است. بالش های معمولی چون به وسیله افراد معمولی و غیر متخصص ساخته می شوند، یا خیلی سفت و یا خیلی شل و نرم هستند. اما بالش های طبی میزان سفتی متناسب با نیاز بیمار و یا افراد عادی دارند.
از طرفی بر روی بالش های طبی شیار ها و یا فرورفتگی هایی وجود دارد که می تواند سر و گردن افراد را در وضعیت طبیعی و نرمال قرار بدهد که بالش های معمولی فاقد این ویژگی هستند. بالش های طبی معمولا می توانند میزان تعریق در افراد، میزان خروپف و گرمای بدن افراد را کاهش دهند. که بالش های معمولی عمدتا به وجود آورنده این نوع مشکلات بوده و هستند.
مزایای استفاده از بالش طبی
همانطور که گفته شد علت و هدف اصلی از تولید و استفاده از این بالش، بهبود کیفیت خواب و کاهش عوارض ناشی از بد خوابیدن و خواب ناسالم است. همانطور که می دانید خواب و کیفیت آن تاثیر مستقیمی بر جنبه های مختلف زندگی افراد دارد. خواب بی کیفیت می تواند سیستم ایمنی افراد را ضعیف کرده و مشکلات مختلفی برای آن ها به وجود بیاورد. بنابراین با استفاده از این بالش می توان میزان کیفیت خواب افراد را بالا برد.
از طرفی به دلیل استفاده از بالش های معمولی و غیر استاندارد، عادات بد در نشستن و یا ایستادن و دلایل مختلف ممکن است افراد را دچار درد ها و بیماری های خاصی مانند درد شانه، درد ستون فقرات، درد گردن و یا حتی سر درد های مزمن شوند. با استفاده از بالش طبی می توان تا حدود بسیار زیادی این درد ها را کاهش داد و یا حتی از بین برد.
این بالش با ساختار و طراحی که دارد، می تواند وضعیت سر و گردن و ستون فقرات افراد را در وضعیت طبیعی مطابق با آناتومی بدن افراد قرار داده و از فشار بر روی یک ناحیه از این قسمت ها جلوگیری کند. بدین صورت با برداشته شدن فشار مضاعف به یک ناحیه، درد در آن قسمت به مرور زمان کاهش پیدا کرده و بسیاری از بیماری ها درمان خواهند شد. یکی دیگر از مزیت های استفاده از بالش های طبی تاثیر آن ها بر روی پوست صورت است.
شاید برایتان جالب باشد اما طبق تحقیقات و آزمایش های انجام شده کارشناسان پی برده اند که استفاده از بالش های معمولی در دراز مدت می تواند باعث ایجاد چین و چروک در پوست صورت افراد شود. اما به دلیل این که این بالش ها بافت نرمی دارند، در دراز مدت باعث ایجاد این مشکل نمی شوند. به علاوه این بالش ها از بروز پف زیر چشم و حساسیت های پوستی نیز جلوگیری می کنند.
معایب استفاده از بالش طبی
استفاده از بالش های طبی معایب و عوارض خاصی ندارد، مگر زمانی که از مواد بی کیفیت در تولید آن استفاده شده باشد. به عنوان مثال زمانی که برای پر کردن بالش از پر استفاده شده باشد، می تواند در برخی از افراد حساسیت های پوستی ایجاد کند. از طرفی برخی از بالش ها به گونه ای طراحی شده اند که قابلیت شستشو نداشته و در نتیجه در اثر استفاده زیاد کثیف خواهند شد. استفاده از بالش کثیف می تواند باعث بروز بیماری ها و عوارض مختلفی شود.
همچنین در برخی از بالش های غیر استاندارد و یا بهتر بگوییم تقلبی از فنر استفاده می شود. این کار نه تنها هیچ فایده ای ندارد بلکه می تواند موجب آسیب های بیشتر و افزایش مشکلات افراد می شود. بنابراین در هنگام خرید این بالش باید به برند و شرکت تولید کننده آن و معتبر بودن فروشگاه مورد نظرتان دقت زیادی داشته باشید و از اصل بودن بالش طبی اطمینان حاصل کنید.
از طرفی انتخاب نادرست این بالش هم می تواند منجر به تشدید مشکلات و درد ها و یا ایجاد عوارض منفی در افراد شود. بنابراین بهتر است قبل از خرید این بالش با پزشک خود مشورت کنید تا بتوانید از میان انواع مختلف این بالش نوعی متناسب با ویژگی ها و شرایط جسمانی و نیاز خود انتخاب کنید.
چه کسانی به بالش طبی نیاز دارند؟
به طور کلی همه افراد می توانند از بالش های طبی مناسب استفاده کنند. اما افرادی که دارای مشکلات مربوط به گردن و ستون فقرات هستند و همچنین افرادی که در طول روز به مدت طولانی می نشینند، بهتر است از این بالش برای خواب استفاده کنند. نمی توان گفت که این بالش فقط برای استفاده افرادی که مشکلات و بیماری های خاصی دارند طراحی و ساخته شده است.
افراد معمولی و عادی با استفاده از بالش طبی در هنگام خواب می توانند کیفیت خواب خود را افزایش داده و از ایجاد مشکلات در ستون فقرات، گردن و شانه های خود جلوگیری کنند. بنابراین می توانیم بگوییم بالش های طبی هم می توانند از بروز بیماری و مشکلات جلوگیری کنند و هم می توانند نقش زیادی در درمان و رفع این مشکلات داشته باشند.
همچنین با توجه به انواع بالش های طبی که در بالا به آن ها اشاره شد، خانم های باردار و کسانی که در دوران شیردهی به کودک خود هستند هم از جمله کسانی اند که می توانند از بالش های طبی مخصوص به خود استفاده کنند. این افراد با استفاده از بالش لاتکس و یا سایر انواع بالش ها تا حد زیادی کیفیت خواب خود را افزایش می دهند.
قیمت بالش طبی
بالش های طبی با قیمت های متفاوتی در بازار موجود هستند. قیمت این بالش ها به موادی که از آن ساخته می شوند بستگی دارد. به عنوان مثال بالش طبی لاتکس به دلیل ویژگی های مثبتی که دارد از سایر انواع بالش های طبی گران تر است. به علاوه جنس رویه بالش ها هم می تواند در گران بودن و یا ارزان بودن قیمت آن ها موثر باشد. مثلا بالش هایی که جنس رویه آن ها از پنبه تشکیل شده باشد، قیمت بالاتری دارند.
همچنین برند و شرکت تولید کننده آن نیز می تواند قیمت های خاص خود را بر روی محصولات خود قرار دهد. برند ها و کمپانی های مختلفی در این زمینه فعالیت می کنند. شرکت هایی مانند دانلو پیلو، امسیگ، برن، ورنا و غیره از جمله برند های مطرح و محبوب جهانی در زمینه تولید انواع بالش های طبی با کیفیت بالا هستند.
ما در این مطلب به دلیل نوسانات بازار و تغییرات قیمت ها نمی توانیم عدد و نرخ ثابتی را برای انواع بالش های طبی بیان کنیم. برای اطلاع از قیمت بالش طبی و همچنین خرید آن ها می توانید به فروشگاه ها و نمایندگی های معتبر برند های مشهور و همچنین سایت های فروش این محصولات مراجعه کنید.